Végálláskapcsoló, relék

Végálláskapcsoló, relék

Spread the love

A jelfogó vagy relék elektromos áram mágneses hatására elektromos érintkezőket működtető kapcsolóelem. A vezérlő feszültség jellemzően kisebb, mint a kapcsolt oldali feszültség. (például 12 volttal működtetett relé 240 voltot is kapcsolhat).

A híradástechnikában általában csak a kisebb működtető teljesítményű reléket használják (néhány wattig), amelyek maximálisan néhány száz voltos feszültséget szakítanak meg, és legfeljebb 1–2 amper tartós áramot kapcsolnak. A nagyobb teljesítményű reléket mágneskapcsolónak nevezik. Van egyenárammal és váltóárammal működő relé, törpefeszültségű és 240 voltos hálózati feszültséggel működő. Létezik szilárdtest-relé is, amiben nincs mozgó alkatrész.

Az elektrotechnikában a végálláskapcsoló olyan kapcsoló, ami egy mozgó alkatrész vagy egy mozgó tárgynak a segítségével működik.

A végálláskapcsolót vezérlésére alkalmazzák a gépeknek az ellenőrzési rendszerét alkotják, mint biztonsági reteszelés. A végálláskapcsoló egy elektromechanikus eszköz, amely tartalmaz egy indítószerkezetet és mechanikusan kapcsolódik egy bizonyos tárgyhoz. Ha egy tárgy kapcsolatba kerül a működtetővel, a vezérelt készülék működésbe lép vagy lekapcsol, ebben az esetben a végálláskapcsoló nyitja vagy zárja az elektromos érintkezőit.

A végálláskapcsolókat különféle területeken használják, mint például a kinti környezetben, a jó tűrőképessége, könnyű telepítési lehetősége és megbízható működése miatt. A végálláskapcsoló telepítésénél néhány fontos szempont: futólagos helymeghatározás, és végül egy mozgó tárgy (például egy ajtó), ezeket a szempontokat vették figyelembe először egy objektum mozgáshatárának meghatározásakor, innen ered a „végálláskapcsoló” elnevezés